LoVe yOu aLl

aznie suhaila ariff

My photo
name sy azni suhaila binti mohamad ariff..sy takut air...tp suke hujan..sy takut angin tp suke laut..sy takut tinggi tapi sy suke gunung..sy takut kat awak..tp sy suke awk... saya budak manja.. suka menagis.. tapi saya pandai berdikari.. saya tak harapkan awak je tolong saya!!

follower ke 100

assalamualaikum..
selamat malam si comel dan si kacak semua..


aku nak ucapkan terima kasih kepada follower semua..
tadi bukak-bukak blog tersayang.. aku tengok.. 
follower aku dah ada 100..
wah.. ramainya..


walaupun blog orang lain  lagi ramai follower..
tapi..aku tak kesah lah..
sebab..
aku rasa terharu sangat-sangat..
terima kasih..
sayang ketat-ketat..


aku nak bagi hadiah kepada follower bertuah yanke 100





nah.. ni hadiah untuk kamu yang bertuah..
tak mampu bagi betul-betul..
amek gambar je lah..
huuhuhuh



perlu ke lelaki kaya??

 Assalamualaikum..
selamat malam..dan selamat pagi..


tujuan aku buat entry memalam ni sebenarnya..
aku geram sangat-sangat dekat peremuan si ni..


aku sebenarnya dah nak tidur.. tapi layan-layan ASMARA jap..
ASMARA baru balik kerje..
jadi sambil-sambil massages dengan ASMARA aku layan FB sebentar..


masa tengah mengodek-godek aku nampaklah tajuk post Kisah Benar di X Fresh FM
macam tertarik nak tau cerita..


so dengan pantas aku menekannya untuk melihat..


mari kita dengar sama-sama..







aku tak sangka.. ada perempuan yang cam ni..




pesanan untuk perempuan tersebut:



kaya tak semestinya akan membawa kepada kebahagiaan..

yang kaya tu DIA (si suami yang kaya) kalau kita (perempuan) kene tinggal.. dan kita cuma mengharap harta suami.. dan kita tak punyai apa pun..
bayangkan lah sendiri..
mungkin kita akan merempat di tepi jalan??
dengan membawa bersama anak-anak..


ingatlah.. tak perlu mencari pasangan yang kaya..
kerana kekayaan mungkin tidak akan membawa kebahagiaan dan mungkin membawa kesengsaraan..


apa yang kit lakukan.. 
pasti mendapat balasan kembali..


pesanan kepada abg penjual beger:

mungkin semua ni ada hikmahnya..
DIA (perempuan tu) bukan yang  terbaik
Allah dah tentukan segalanya..


"Indah Cintaku"









romantik habis la...

berlensa di kelas memasak

Assalamualaikum..
hai semua.. sihai tak..
alhamdulillah.. aku dah sihat da..
yahoooo....hehehehehe


okey.. di malam yang mulia ni aku nak berkongsi cerita pasal kelas memasak..


masak apa?
aku belajar cara nak buat Fish Ball




rupa-rupanya senag saje nak buatnye..
kita cuma perlukan tepung, Surimi, garam, air panas dan sejuk..
ops.. lupa nak explain.. surimi tu adalah isi ikan yang berwarna putih..


ini adalah surimi yang  dicampur dengan tepung.


cara nak membuatnya..


surimi digaul bersama tepung gandum dan dicampur dengan air ais (air sejuk)
masukkan garam dan gaul..
kata cikgu yang mengajar tu..
kita gaul sampai boleh bentuk pepejal..
kira jangan lah cair sangat..


oh..sukatan ye..
600g surimi 
setengah cawan air sejuk taw.
60g tepung gandum.
garam secukup rasa..


sebenarnya.. cikgu tu ajar main agak-agak je.. mentang-mentang dah pandai..
hehehehehe


okey.. seterusnya.. bila dah boleh buat bentuk bulat, terus masukkan kedalam air panas 40'c


biarkan seketika,(20 minit0  kemudian masukkan kedalam air 90'c.


sila lihat bacaan meter



senag je kan.. 
kaau nak try.. try lah..
ha..kepada adik-adik yang dibawah umur.. pastikan mendapat pemantauan daripada ibubapa atau orang yang lebih dewasa.


sebenarnya..
aku bukan tengok sangat pun.. tengok sikit-sikit je..
kerana sibuk berlensa..


huhuhhuhu...


berlensa sebelum memulakan pembelajaran okey..








En. pengajar Fish Ball
Pn. ketua Jabatan pun datang..
sekian dahulu... 
nantikan entry yang lain okey..

satu masa dulu


Rindu nak jaga pagar kat sekolah pada waktu awak pagi dan waktu balik..
Rindu nak makan mee mak cik kantin..
Rindu nak beli ais krim kat KOPERASI..
Rindu nak beratur ramai-ramai waktu pagi..
Rindu nak pusing satu sekolah bila bosan..
Rindu nak tumpang tidur kat perpustakaan..
Rindu pergi kelas tambahan..
Rindu nak makan bekal sama-sama dalam kelas..
Rindu semua kenagan masa zaman sekolah dulu..
Mesti dah tak dapat rasa lagi..
Rindu nak pakai baju biru tu..
Rindu nak cet cat-cet cat bila cikgu tak ada..
Rindu ko orang semua..





sekarang semau dah lain.. 
ada yang jumpa pura-pura tak kenal..
ada yang jumpa terlebih ramah ( tu yang best..sebab tak lupa kawan)
ada yang jumpa.. aku pun dah tak kenal..
banyak yang dah berubah..
tapi.. 
yang penting..
semua kenagna kita akan ada dalam peti simpanan aku
selagi peti simpanan tak terpadam.. selagi tu lah aku ingt ko orang semua..



adik VS O-yen







Assalamualaikum.. hai semua kawan-kawan..
Aku tak sihat hari ni.. tapi aku nak gak cerita pasal kucing-kucing kat rumah aku..

Bunyi macam banyak kan.. hahahahaha.. tapi sebenarnya 2 ekor je..

Namanya ADIK dan O-Yen.

Adik kucing Ayong.. O-yen kucing aku..

muka adik sentisa cute.. nak marah pun tak jadi..muke adik sombong macam AYONG. .
.
.
.
.
.
.
.

kadang-kadang aku rasa... sifat o-yen sama dengan aku..walau pun nampak macam manja..tapi..AWAS..jgn kacau dia..dia akan balas dendam..
 
Mama kata.. adik kurus tapi comel macam Ayong..
Tapi.. O-yen gemuk macam aku..

Nama adik diberikan sebab Adik ni kucing paling kecik kat rumah.. jadi nama dia ADik..
Nama O-yen pulak aku yang bagi.. sebab nama warana dia oren..

Walaupun O-yen lebih besar dari Adik.. tapi.. Adik abang..O-yen adik..
Hahaha.. adik beradik angkat.. len mak.. len bapak

Adik dan o-yen dahulunya berkawan baik..
Tidur sama-sama, jalan-jalan sama-sama, makan sama-sama
Bak kata semua lah bersama..

Tapi.. sesuatu yang menyebabkan mereka bergaduh sehingga kini belum berdamai walaupun pelbagai cara yang telah kami lakukan, namun sia-sia..

Adik berkawan dengan seekor kucing jiran ku..
O-yen juga berkawan dengan kucing yang sama..
tapi.. si betina telah memilih o-yen sebagai kekasih hati..
adik marah..
dan di saat itu lah bermulanya perang dingin..

tapi.. yang bestnya.. adik ni pandai berlakon.. kiranya dia lah pelakon terhebat..
bila ayong balik kampung.. adik akan jadi seekor kucing yang paling baik di dunia..
dok diam je kat rumah.. tak keluar-keluar..
berperang dengan O-yen pun tak..
tapi.. bila Ayong balik  JB.. mula lah Adik tunjukkan perangai yang sebenar..





ADIK cute macam AYONG


tapi.. walaupun bergitu.. O-yen tak takut..
mungkin sebab O-yen lagi besar dari adik kot..
dan kalau ko orang nak tau.. O-yen Best friend dengan ayah.. tu yang dia tak takut dengan adik..

mesti ko orang ingat ni kisah dongeng kan.. tapi… nil ah reality dunia haiwan..
mereka pun ada perasaan…



hahahaha.. macam-macam kan.. kucing pun boleh bergaduh sebab betina..
manusia pun boleh bergaduh sebab perempuan..

If I Die Young



if i die yound burry me in satin
lay me down on a bed of roses
sink me in the river at dawn
send me away with the words of a love song
ooh ooh ooh ooh

lord make me a rainbow i'll shine down on my mother
shes knows i'm safe with you and she stands under my colors
oh and life aint always what you think it ought to be
no it aint even grey but she burries her baby
the sharp knife of a short life
well i've had just enough time

if i die young burry me satin
lay me down on a bed of roses
sink me in the river at dawn
send me away with the words of a love song
the sharp knife of a short life
well, i have just enough time

and i'll be wearing white
when i come into your kingdom
i'm as green as the ring on my little cold finger
well i've never known the lovin of man
but it sure felt nice when he was holdin my hand
there's a boy here in town
who says he'll love me forever
who would have thought forever could be severed
by a sharp knife of a short life
well i've had just enough time

so put on your best boys, and i'll wear my pearls
what i never did is done
a penny for my thoughts oh no i'll sell em for a dollar
theyre worth so much more after i'm a gonner
and maybe then you'll hear the words that i've been singin'
its funny when your dead how people start listenin'

if i die young burry me in satin
lay me down on a bed of roses
sink me in the river at dawn
send me away with the words of a love song
ooh ooh the ballad of a dove
go with peace and love
gather up your tears and keep them in your pocket
save em for a time when your really gonna need em.
oh the sharp knife of a short life
well i've had just enough time
so put on your best boys, and i'll wear my pearls
 
 



¸.•✿✿ܓJom minum susu..♕


Hai.. hari ni aku nak story pasal susu..



Ha.. siapa yang tak pandai minum susu sila angkat tangan..
Wah.. bilangan yang agak ramai..

Em.. kalau u all nak tau.. aku pun sebenarnya tak pandai minum susu..
Tapi kadang-kadang rasa teringin nak minum… lagi-lagi bila Nampak orang minum.. wah… lagi lah perasaan aku membuak-buak ingin merasa kenimatan minum susu..



Oleh kerana itu, aku telah memujuk ROHAYU atau nama glomornya AYU(mesti die perasan ayukan, tapi memang ayu pun) untuk membeli susu DUTCH LADY FULL CREAM..



Ayu memang minum susu, maka aku mengajak beliau..hahahaha..mana lah tau aku memang tak boleh minum susu tu, kan tak membazir..

Aku pun bukak and try minum.. wek.. memang tak boleh masuk.. macam nak muntah..

Macam mana ni, nanti law aku mengandung mesti BABY aku tak putih melepak macam NERA.. tapi.. mama NERA cakap die makan epal banyak.. tapi dalam buku cakap, susu baik untuk perempuan yang mengandung..
Parah… memang parah.. akhirnya susu yang aku beli (kongsi dengan ayu) tu pan telah aku berikan semua kepada ayu.. syok la die.. aku hanya minum satu sedutan je..



Tapi..aku bukan tak boleh minum susu, aku Cuma tak boleh minum susu yang tanpa perisa.. macam susu perisa coklat, strawberry ke..ha..tu semua aku boleh telan.. bagi 10 botol pun aku boleh habiskan.. wah..sedapnye.. I love it..

Jom kita kongsi sikit fakta tentang kebaikan  susu..

1) Pertumbuhan Tulang - Susu lembu sangat kaya dengan kandungan kalsium yang juga sangat penting untuk pertumbuhan tulang. Selain itu ianya dapat menguatkan tulang kita.

2) Mencegah Kanser – Susu lembu juga membantu dalam melindungi sel-sel usus besar dari bahan-bahan kimia yang menyebabkan kanser. Selain itu dapat mencegah sakit migrain.

3) Mencegah Obesiti – Kalsium yang adalah dalam susu lembu turut berguna dalam mencegah obesiti di kalangan kanak-kanak. Sama juga dengan orang dewasa yang mengalami masalah lebihan lemak di bahagian perut.

4) Protein Kualiti Tinggi - Susu lembu juga mengandungi protein yang berkualiti tinggi dan ianya memang penting tubuh manusia.

5) Melawan penyakit Gout - Susu lembu ini juga dapat membantu dalam melawan penyakit Gout.

sebenarnya banyak lagi.. tapi..ni jela yang sempat aku kumpulkan..hehehehe..

moto buruk





 

 



p: saya tak pandai edit pic.. moto buru pun tak pandai edit pic.. ni saje2 nak buat tambah story dalam diary azni..



UBS


Hai..assalamualaikum.. apa kabar semua.. hope semua bloger sihat je kan..

Dah lama rasanya tak story-story..

Terlebih dahulu aku nak ucapkan terima kasih kepada semua bloger yang sudi follow blog aku yang huduh ni.. 
aku tau, banyak kekurangan yang perlu di perbaiki lagi.. so ko orang law sudi bagi lah nasihat and tunjuk ajar kepada aku ni..


 
Hehehe.. sebenarnya aku nak cerita pasal UBS..

Ops.. aku bukan nak buat toturial pasal UBS.. tap ink cerita pasal kursus UBS.


 

Pada 8,9,15 dan 16 aku and budak kelas dah dipaksa dan terpaksa menghadiri kursus ni.. kami semua juga terpaksa mengorbankan masa cuti kite orang..


Orang lain, masa hujung minggu sedap-sedap goyang kaki, bejalan, tidur tak bangun-bangun.. tapi aku.. kena bangun pagi-pagi (kena tunggu bas), bejalan la jugak.. tapi berjalan ke politeknik.. goyang kaki jugak.. tapi goyang kaki dalam kelas tu..

Makanya, aku terlalu sibuk yang amat bulan ni.. hari rabu ni ada lawatan pergi kuala kangsar pulak.. jom kepada orang kagsar moh kita jumpa di labu sayong..
Sabtu, ahad and isnin, kena berniaga di gerai konvo politeknik pulak.. aku memang busy mengalahkan perdana menteri bulan ni.. hahahaha.. macam aku sorang je..budak kelas aku pun busy gak.. jadi sama-sama lah kita busy…






Ha..sambung kepada kursus UBS tu, semalam..last kelas.. ada final exam pulak, aku stress kerana aku tak Berjaya buat denga jayanya.. ah..tension!!!



Sory ASMARA.. aku tak layan kau semalam..

Walau bagaimana pun.. kursus tu memang berguna. Macam-macam aku belajar..


Kepada retailer baru.. aku syorkan ko orang gunalah UBS inventory & billing system.. dijamin stok akan berjalan lancer and pasti ko orang tahu perjalanan stok tu..

Sekian terima kasih..

Luahan isi hati azni

HATI DAN PERASAAN



Mungkin Tuhan sengaja mahu kita berjumpa dengan orang yang salah
sebelum
menemui insan yang betul supaya apabila kita akhirnya menemui insan
yang
betul, kita akan tahu bagaimana untuk bersyukur dengan nikmat pemberian
dan
hikmah di sebalik pemberian tersebut.
 
Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup, yang lain akan terbuka
tapi
lazimnya kita akan memandang pintu yang telah tertutup itu terlalu lama
hinggakan kita tidak nampak pintu yang telahpun dibukakan untuk kita.

Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam
buaian
dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan
pulang
dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah
dialami.Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah kita
punyai
sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak tahu
apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang.
 
 

Memberi seseorang seluruh cinta anda bukanlah satu kepastian yang
mereka
akan menyintai anda
kembali! Jangan harapkan cinta sebagai balasan. Nantikan sahaja ia
untuk
mekar di dalam hati mereka tapi sekiranya ia tidak, pastikanlah ia
terus
mekar di dalam hati anda. Ia cuma mengambil masa seminit untuk jatuh
hati
pada seseorang, satu jam untuk menyukai seseorang, satu hari untuk mencintai
seseorang tetapi ia mengambil masa sepanjang hidup untuk melupakan
seseorang.

Jangan pandang kepada kecantikan kerana boleh jadi ia palsu. Jangan
kejar
kemewahan kerana ia akan susut. Carilah seseorang yang membuatkan
anda
tersenyum kerana ia cuma memerlukan sekuntum senyuman untuk mencerahkan
hari
yang suram. Carilah yang membuatkan hati anda tersenyum. Akan tiba satu
ketika di dalam kehidupan apabila anda teramat rindukan seseorang
sehingga anda ingin menggapainya dari mimpi anda dan memeluknya dengan
sebenar.Mimpilah apa yang ingin anda mimpikan, pergilah ke mana-mana
yang
ingin anda tujui dan jadilah apa yang anda inginkan kerana anda hanya
memiliki satu kehidupan dan satu peluang untuk melakukan semua perkara
yang
ingin anda lakukan.
 
Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang.Jika anda rasa
ianya
menyakitkan anda, fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga.
Kebahagiaan seseorang manusia tidak semestinya dalam memiliki segala
yang
terbaik. Mereka hanya membuat yang terbaik dalam hampir apa saja yang
datang
di dalam perjalanan hidup mereka.

Kebahagiaan terletak kepada mereka yang menangis, mereka yang terluka,
mereka yang telah mencari dan mereka yang telah mencuba. Hanya mereka
yang
boleh menghargai kepentingan manusia yang telah menyentuh hidup mereka.
Cinta bermula dengan senyuman, mekar dengan ciuman dan berakhir dengan
tangisan.

malas day..

hai semua bloger.. 
ari ni tlampau malas nak buat semua benda..
nak bejalan pun malas,
nak bangun pun malas,
nak pegi kelas pun malas,
nak makan pun malas.


di pendekkan cerita..semau malas..
pagi morning dah datang poly hari ini kerana ada speking MUET..
tah pape tah bercakap tadi..
macam tak ada isi..
bosan..
seperti berjelaga jika ku sengiri..


hahaha..macam puisi rangga pulak..
aduh..dah pukul 1 ke..
aduh..pukul dua ada kelas fashion pulak..
wlaupun bangga, student RETAIL study fashion..tapi aku malas..
hari nin hari malas sedunia..


Budak Pratical


Parkson.. tulah pilian aku untuk buat latihan industry..



macam-macam la aku belajar masa buat pratical..
masa first day memang seram je, yelah first time nak kerja, memang dalam family ak, lepas SPM tak pernak kerja.

Nak duduk rumah katanya, nak tolong mama..tapi sebenarnya ..malas (alamak..terpecah rasia pulak).

Ha sambung cerita first day aku tadi. Aku sampai dalam pukul 9 lebih.. Faris dah tnuggu aku.. alamak, lupa pulak nak kenalkan Faris, Faris ni budak satu kelas dengan aku, die budak johor gak, maka aku dengan die memilih tempat yang sama.



Nasib baik ada faris, dia la yang banyak tunjukkan aku macam-macam, die memang pernah kerja dekat Parkson Grand Holiday Plaza ni. Agak banyak la pengalaman die. Tu la katanya kat aku..haahahaha.. tak kesah la, yang penting aku ada kawan..

Masa dah 1 minggu..akhirnay Faris kena balik Poly..aku sedih gila..



aku tak ada kawan..mungkin orag kata la, aku tak kata, die org kata muka aku muka  SOMBONG !!! Aku tak sombong la..aku baik taw..hehehehehe(puji diri sendiri)



Dah sebulan..kawan masih tak ada, Faris rajin je tanya aku dah dapat kawan ke belum… nape lah susah sangat nak dapat kawan ni…. Adoh..

Tapi..akhirnya..aku di pindahkan ke bahagian Home finising.. mula kat situ la aku dapat kawan.. Ain.. terima kasih Ain.. sayang Ain ketat-ketat..

 




Sebenarnay Ain ni lagi tua dari aku, tapi disebabkan die lagi kecik dari aku, maka aku panggil die Ain je.. Ain suke ketawa, tu yang buat aku seronak. And beronok-ronok nak kawan dengan die..hehehehehehehe



Makin lama makin ramai lah aku dapat kawan.. so makin lama makin best.. aku tak lupa gak kat kak Zue, mala,kak Lila, adik die hani.. adah dengan adik die gak ita.. ha ni lagi sorang budak yang suke ketaw. Hari-hari ketawe..kena marah dengan Mis Tan pun boleh ketawe lagi..pelik-pelik..ha..tak lupa gak kat kak Fatin.. rasa ridu pulak kat ko orang semua..



memang betul orang cakap..pengalaman akan mengajar kita untuk menjadi lebih baik..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 

**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

 

ha..ni kerja aku dengan Ita sebelum memulakan tugas.. ini memang wajib dijalankan setiap hari..kcuali aku cuti la..huhuhuhu 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...